Hey! I see you!

The Landlord

My photo
Lewat remaja. Engineer. Ghimau.

Follow me?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, October 31, 2012

Vacation (Miri-Brunei)

First time keluar negara.. Haha! Meh I share sikit experience.. Share kebebalan aku dengan rakan aku.

Plan nieyh on the spot betol. Balek je dari offshore, the next day terus decide nak gi Brunei.. Bertuah aku dapat rakan macam Sabena nieyh.. Cool je layan idea sudden gini..

Kronologi :

0900 : Bangun pagi. Kemas-kemas rumah. Tunggu Sabena abes layan gym. Iron-iron baju. Seap-seap mandi wangi-wangi. Time nieyh kitorang baru nak usha blog pasal Brunei. Ape tempat-tempat menarik kitorang patut layan semua.

1100 : Gerak pegi Parkson. Tujuan hanya dua - tukar duit di Money Changer and breakfast. By the way, B$1 = RM2.50







1200 : Terus kitorang bergegas shoot ke Brunei. Yang seronoknye, masing-masing nye GPS buat hal .. Nais.. Stop jap kat Petronas station, isi fuel plus tetanye jalan ( lagak seorang tourist ). Alhamdulillah.. Dapatlah simple guideline : Jalan ke arah Lutong, Kuala Baram, and masuk ke Sungai Tujuh (kastam). Senang cakap sampai ke hujung dunialah.. Kata akak petrol pump tuh lah. : Sampai di kastam. Terhangak-hangak gaya tak pernah keluar Malaysia.







  • First checkpoint, passport dihulurkan. Tujuan? Untuk di cop check out Sarawak. Tapi, kalau korang masuk Sarawak guna a piece of paper tuh, sila bawa untuk diserahkan. And kertas tuh korang tak kan dapat balek which means nanti kalau nak keluar Sarawak thru airport, just hand over your passport instead.
  • Second checkpoint, passport dihulurkan. Tujuan? Untuk di cop check in Brunei.
  • Third checkpoint, pass kereta dihulurkan sebab kitorang bawak kereta masuk Brunei. Pass kereta boleh didapati dengan mengisi form yang korang boley mintak kat kaunter before checkpoint 1. Ops! Copy geran kereta diperlukan di sini okay?

WELCOME TO BRUNEI!





tempat kitorang berniat nak singgah : Kuala Belait, Seria and Bandar Seri Begawan (BSB). Saje nak tengok tempat orang.. Negara orang..

1500 : We decided to go to yang furthest checkpoint first, BSB.

What happened in BSB?

  • Singgah di Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin. Masjid ni memang symbol Brunei. Masjid ini memiliki tinggi 52 meter (171 kaki), mempunyai kubah utama dari emas tulen, dan hampir semua bahan bangunan didatangkan dari luar negara. Contoh, marmar dari Itali, granit dari Shanghai, lampu kristal dari Europe, serta karpet dari Arab Saudi.



  • Singgah masuk mall. Hajat nak carik souvenir.. Tak kan nak pulang tangan kosong kan? Huhu.. Tshirt kat sini (Royal Selangor), B$15.90. Keychain, B$10 utk 3 pieces. As well as fridge magnet. Tapi kalau nak murah, try usha kedai2 luar mall.. Price jauh gile beza. Hoho



  • rasa Nasi Katok made in Brunei. Oleh kerana nak rush kejar masa, layan tapau je. Sodap sampai berair mata. Simple je tapi sambal Dia power. B$1 je. Hihihihi. Air mineral pun B$1 je.
  • Singgah Kampung Ayer (Water Village). Boley naek sampan kat sini pegi Muzium Brunei. B$5 if I'm not mistaken.
Lesson learn here,


  1. Zebra crossing is very useful here. Kita sebagai pejalan kaki kalau nak cross the road, ko jalan je kat zebra tuh and the cars will stop. Great! Takde I trauma nak lintas jalan.. Weeee...
  2. Lagi satu, communication kat sini guna Malay je.mtak payah belit2 speaking London. Easy :)
Then, what happened in Kuala Belait?

1730 : Kitorang shoot ke Kuala Belait after that cuz nak rasa sushi Brunei yang merata-rata diperkatakan Oleh orang-orang Miri. And FYI, kul 6 pm Brunei dah maghrib okay? Huhu..

Ops! Lupa nak bagitau.. Speed limit kat Brunei paling max pun 100km/hr. Kalau rasa nak exceed speed nak follow orang2 kaya Brunei nieyh bawak kereta, you are welcome. But, nanti kalau tetibe kena saman dalam dollar currency, sendiri pikir and garu kepada ye? Hehe

Singgah Excapade Sushi whereas kitorang lagi sekali sesat. Seorang awek Brunei punye baek hati boleh lead kitorang ke kedai ni.

This is where our mood spoiled. Our awesome day ruined. Waited for almost 1.5 hours just to get the sushi done in packs instead of 20minutes promised earlier. What the heck? Hoh!

And the service from Miss Honeyly is beyond worse. No smile, the English slang is somehow weird, and not friendly.

** terkilan tak dapat pegi Seria tengok onshore rig plus nodding donkey. Tak sempat. Maybe some other time? :)




Selamat tinggal Brunei... Ada umur, kita jumpa lagi :)



 

7 comments:

cindir-rela said...

hoh! pegi bejalan rupenye die!!!

mcm best je brunai..eee..awak keje offshore ke?? nak passing resume boleh?


tapi pointer hampeh, tak power lamsung... mcm takde harapan je.

eeqa~ said...

hahaha! berjalan sambil bekerja.. Alang-alang kan? hehe

Brunei so-so je.. Takder best sangat.. but rasa selamat and tenang lah brunei ni :)

pass resume? saya boley tlg passkan resume je.. nak jadi kabel agak susah.. huhuhuhuhu... Awakkan kan dah ade experience.. tak pandang dah pointer2 tuh. huhu

cindir-rela said...

tapi experience lansung takde kene mengena dengan oil and gas atau factory industry..huhu..tapi teringin sangat2x nak keje in real industry..

echasuzrin said...

HOI! sonok jalan yer~

Syuhada Jane said...

Sampai Brunei siak. Sesungguhnya aku amat mengdengkimu (boleh macam ni ejanya?). Kau dah kurus woohh, dengki sekali lagi!

eeqa~ said...

Cindirrela : try je... Belom cuba belom taw kan? :)

Echa : saya xdelah seronok bercinta... Lol

Aada : kurus ke??? Stressed out lat sarawak...jum hang out? :)

srisahara said...

Nice vcation...I love Brunei, the country has best vacation resort especially in eid ul-fitr.

Shareaholic!