Hey! I see you!

The Landlord

My photo
Lewat remaja. Engineer. Ghimau.

Follow me?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, June 18, 2012

Out of coverage, out of civilisation for two weeks ;)

Hai.. Lama tak jengah.. :)

Mid of May 2012.. first time aku jadi orang laut sementara. Meh nak cerita sikit. Sikit je lah.. tak banyak.

First time aku take a flight by myself. Agak pathetic sebenarnya, umur dah 24 baru nak berdikari naik kapal terbang. Luckily, I went there with a friend (a girl). So... membebalkan diri pun bertemanlah. heh. Dia pun tak boley harap jugak.. nama je often pegi oversea spent holiday dengan family, but same je IQ dengan aku yang newb nieyh. hihi..

Anyway, destinasi kami sebenarnya di pinggir Laut China Selatan berhampiran Miri, Sarawak. So, we start our journey with ERL (train straight from KL Central to KLIA) right after breakfast. Nak beli tiket ERL pun terhangak-hangak. Sampai je KLIA, terus carik domestic punya gate sambil buat-buat muka expert. :P Fortunately, kami da checked in kat KL Central earlier, so tak payahlah nak usung beg besar ke hulu hilir :) Nak dibuat cerita, aku ni jenis tak boley jalan jauh tanpa minyak angin or minty sweets.. Singgah sebentar di kedai dalam KLIA beli minyak cap kapak. After checked a few times, there is no price tag, so i assumed it should be below MYR10 at least. Tiba-tiba kat kaunter, cik adek tuh boley sebut, "fourteen ringgit miss". 14? Oh maaaii.... minyak angin je kut. Betul mark up ni. -.-"

Perut kruk krak kruk krak. Had a lunch in the plane. Thank you Air Asia :) Sempat layan 'Don 2' & 'Ombak Rindu' dalam 2 jam perjalanan ke Miri Airport. Dipendekkan cerita, malam tuh kami tido Marriott Hotel - Awesome service! Why? We got the priority to have breakfast served to room as we checked out at 5 in the morning. huuu...

Wearing yellow coverall, safety hat, safety boot, life jacket - taking a taxi straight to jetty in order to board a boat to offshore - Baram Alpha.



View dari living quarters.
 2 weeks over here. Such an experience! With only 2 girls over +-92 people on board, seasick, far away from civilization :p, seasick, headache (due to pressure at top of the rig - monkeyboard), naik turun tangga yang agak 5-6 tingkat jugaklah everyday, and most of all - tidur pun rasa macam dalam buaian, mandi pun terbuai-buai ke depan ke belakang.. lols!


Bukan calang-calang orang - Boss besar kat pelantar ni. Sangat sporting! :) huhu

Moga ketemu lagi - No regrets! :)
 Conclusion : 
  • Badan terasa berat - disebabkan makan 3 jam sekali di laut.
  • Kulit hitam berkilat berkerak disebabkan since pukul 630 pagi (di sarawak macam pukul 800 pagi okay?) dah naik main deck.
  • Jerawat berlumba-lumba mempamerkan diri.
  • Otot betis macam mula memperlihatkan diri - naik turun tangga - takde lif (tetibe rindu lif klcc) :P
  • Kepenatan tak terhingga - tapi berbaloi
No regrets! Such an experience! I would love to go onboard again and again :)

Fyi : Kat Miri Airport, after 14 days, kawan aku mabuk darat pulak aii.... HAHA! Funny :)

End.

3 comments:

Yasmint said...

cm best je...
best + masyuk... hehehe :)

syarifah nur farhana said...

bes nye tiqaaahhh!!!!

eeqa~ said...

Mint : Masyuk ker? Takdelah masyuk sgt.. but BEST :)

kak pah : Yup! BEST! Penat tapi best :)

Shareaholic!